Mars projesi ekolojik bina kriterleri kapsamında değerlendirilerek, enerjinin en verimli şekilde kullanılması çerçevesinde tasarlanmış ve prototip konut uygulaması 30 Eylül – 03 Ekim 2010 tarihinde yapılmış Buildist Fuarı’nda sergilenmiştir.
Kendi enerjisini kendi üreten Mars, aynı zamanda taşınabilir olması özelliği ile istediğiniz coğrafyada gönlünüzce kullanabileceğiniz bir yapıdır. Doğalgaza ihtiyaç duymaksızın, yapının içerisindeki tüm enerji ihtiyacı, Mars’ın çatısına 28˚lik açıyla yerleştirilmiş fotovoltaik paneller aracılığı ile karşılanmaktadır.
Ekolojik yapıların en önemli tasarım kriterlerinden birisi de geri dönüşümlü malzeme kullanımıdır. Mars, aynı zamanda hafif çelik teknolojisi ile üretilmiş ve yüzey kaplama malzemesi olarak, A1 sınıfı yanmaz ve tamamiyle doğa dostu fibercement kullanılmıştır. Hafif çelik üretim teknolojisi ile, geleneksel sisteme göre izolasyon değerleri daha yüksek ve daha az enerji ihtiyacı olan yapılar yapmak mümkündür.
Mars projesine ait tüm enerji hesaplamaları, malzeme kesitlerinde kullanılan malzeme detayları, izolasyon değerleri, tasarım esasları vb kriterler konusunda uzman danışmanlar tarafından, aynı zamanda İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Prof Dr. Zerrin YILMAZ başkanlığında gerçekleştirilmiştir.
A sınıfı enerji performansı olan MARS, aynı zamanda “O” KARBON MARS YAPISI olarak ta anılmaktadır.
Binanın ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyaçları, kışın tüm mekanların 20˚C’ye ısıtılacağı ve yazın tüm mekanların 26˚C’ye soğutulacağı varsayılarak hesaplanmıştır. Binanın güneşten olan ısı kazançlarının yanı sıra, insanlardan, aydınlatma ekipmanlarından ve elektrikli aletlerden olan ısı kazançları da hesaba katılmıştır. Evin tasarım senaryosu biri çalışan diğeri çalışmayan bir çifte göre oluşturulduğundan kullanım çizelgelerinde bu senaryo belirleyici olmuştur. Sızdırmazlık değeri korunmasız (açık alanda yer alması) ve sızdırmazlığının yüksek olduğu belirlenerek 0,44 1/h alınmıştır.
– Çatıda ve döşemede 8cm cam yünü ve duvarlarda 5cm taşyünü kullanılmıştır.
– Güney cephesindeki pencere ve kapı alanları için otomasyona bağlı olmayan, sabit çıtalı panjurlar güneş kontrol elemanı olarak tasarlanmıştır.
– Çatıda yer alan 8 adet fotovoltaik panel, 28˚açı ile yerleştirilmiştir.
– Pencerelerde ısıcam konfor ve doğramalarda yüksek ısı yalıtımlı alüminyum doğramalar kullanılmıştır.
Yapılan tüm hesaplamalar neticesinde MARS Projesi’nin ihtiyaç açısından hem ısıtma hem de soğutma enerji sınıfı “A” olmaktadır. Enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerji teknolojileri ile karşılanması nedeniyle de binanın sera gazı emisyonu “0” olmakta ve bu açıdan MARS “0” olarak anılmaktadır.